Pengedar Proton mencari jalan lain untuk meningkatkan jualan selepas rundingan dengan Bank Negara

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengedar Proton Edar Malaysia merancang untuk mendapatkan semakan eksais kenderaan dan cukai atau membincangkan cara-cara lain untuk membuat kereta yang lebih murah kepada pengguna.

Bernama melaporkan bahawa persatuan itu merancang untuk memenuhi Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan Kementerian Kewangan sebagai sebahagian daripada usaha untuk menangani penurunan dalam kelulusan pinjaman kereta dan jualan yang berkata datang berikutan pelaksanaan garis panduan pembiayaan yang bertanggungjawab daripada Bank Negara Malaysia yang berkuat kuasa 1 Jan.

Dialog telah diadakan semalam di antara Bank Negara Malaysia (BNM) dan pegawai-pegawai kanan daripada Proton, Perodua, Persatuan Automotif Malaysia, Persatuan Pengedar Proton Edar Malaysia, DRB-HICOM dan Perodua Persatuan Peniaga untuk menangani kelembapan sektor automotif dalam jualan.

Selepas pertemuan dengan ahli-ahli industri automotif, kata Bank Negara dalam satu kenyataan semalam bahawa akses kepada pembiayaan tidak akan menghalang kerana ia masih boleh didapati kepada peminjam yang mampu untuk membayar balik pinjaman mereka.

“Bank Negara telah menulis kepada institusi kewangan bagi memastikan bahawa pengguna yang mempunyai kebolehan dan keupayaan untuk membayar balik pinjaman harus terus mempunyai akses kepada pembiayaan itu,” katanya.

Kata bank pusat itu mesyuarat telah diadakan dengan wakil-wakil dari Proton Holdings Bhd, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua), DRB-Hicom Bhd, Persatuan Automotif Malaysia, Persatuan Pengedar Proton Edar dan Perodua Persatuan Peniaga.

“Mesyuarat itu membincangkan pelbagai isu-isu pelaksanaan yang akan diselesaikan dengan institusi kewangan, termasuk keperluan dokumentasi untuk tujuan pengesahan pendapatan. Ini akan menyumbang ke arah prosedur dan proses untuk pembiayaan kenderaan yang lebih cekap, “katanya.

Bank Negara berkata dalam tempoh lima tahun yang lalu, bahagian pembiayaan kenderaan ke atas jumlah pinjaman kepada sektor isi rumah purata kira-kira 20%, kedua tertinggi selepas pembiayaan untuk hartanah kediaman.

“Walaupun terdapat beberapa pengurangan dalam jumlah permohonan pembiayaan kenderaan yang diterima antara Disember 2011 dan Januari 2012, disebabkan sebahagian bulan bekerja yang pendek, kadar kelulusan bagi pembiayaan kenderaan telah kekal stabil pada kira-kira 54% bagi bulan Januari 2012, “ia menegaskan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s